
Leir ABC
Dette er leirens oppslagsverk der du forhåpentligvis finner svar på alt du lurer på! Bruk Ctrl+F til å søke i Leir ABCen.
ABC
Leir-ABC er en oversikt over nyttig informasjon, regler og ting du kanskje lurer på. Den vil være tilgjengelig på landsleir.no og i leir-appen. Alle grupper får en trykket utgave ved innsjekk.
Adresse
Leirens adresse er Vind Gobb Arena, Vestre Totenveg 513, 2817 Gjøvik
Aggregat
Det er ikke lov å ha strømaggregat i leiren. Dette gjelder også roverleir.
Ankomst
Veisystemet fram til og gjennom leirområdet har begrenset kapasitet. Busser vil få prioritet over privatbiler for å redusere trafikkbelastningen og øke effektiviteten. Samlet informasjon om ankomst til leiren med buss, tog, fly og privatbiler finnes på landsleir.no/transport. Se også Innsjekk
Apotek
Det blir ikke apotek på leirområdet. Førstehjelpsutstyr og medisiner til eget bruk må gruppa medbringe. Det er flere apotek i Gjøvik.
App
Se Leirapp.
Arbeidsleir
I to uker før leirstart bygger arbeidsleiren opp leiren med infrastruktur som doer, telt og strøm. Uken etter leir skal alt ryddes. Arbeidsleir er arbeid og sosial aktivitet sammen. Arbeidsoppgaver deles ut i samsvar med kompetansen til de som deltar. Ta med eget telt, godt humør og arbeidsglede. Deltakelse på arbeidsleir i en viss tid vil gi redusert leiravgift.
Armbånd
Gruppen får tilsendt deltakerarmbånd i forkant. Armbåndet kan "lades" med penger og brukes som betalingsmiddel i leiren. Rover og stab har egne farger. Låsen indikerer om speideren har akseptert bildetaking eller ikke gjennom påmeldingen i Min Speiding. Ved tapt armbånd, ta kontakt med servicetorget. Viktig at bruker registrerer navn og gruppe ved første oppladning av armbåndet. Dette gir mulighet for sperring og overføring av saldo til nytt bånd.
Avfallshåndtering
All søppel skal kildesorteres i 5 kategorier: restavfall, plast, papir, glass og matavfall. Det skal kun benyttes gjennomsiktige plastsekker, også til matavfall. Det er ikke tillatt med nedbrytbare (bio) poser til matavfall. Gruppene er ansvarlige for å ha et søppelhåndteringssystem i samsvar med dette. Det blir skiltet til og merket av på leirkartet hvor det forskjellige avfallet skal kastes. Det blir også oppsamlingsplass for gassbokser og batterier.
Avreise
Se utsjekk.
Avslutning
Avslutningsleirbålet holdes på hovedscenen 11. juli kl. 20.00. Møt opp i god tid. Ta med leirbålskappe, sitteunderlag, sangstemme, og god stemning! Alle skal sitte innenfor oppmerkede områder foran scenen. Flagg og gruppebanner skal ikke være med på avslutningen.
Bading
I Gjøvik sentrum er det bademuligheter ved Fastland friluftsbasseng eller Rambekkvika ved Mjøsa. Det går regelmessig busstransport fra leiren til Gjøvik sentrum. Troppsleder er ansvarlig for speidernes bading. Speidere skal kun bade med tilsyn fra leder. Maks 10 speidere per leder. Se Bybuss.
Bakhon/bakved/hunved
Se ved.
Bank
Leiren har ikke bank. Det er bank og minibank på Gjøvik. Det tas ikke imot kontanter på leiren, med unntak av servicetorget. I alle utsalgssteder benyttes armbånd, bankkort og Vipps.
Base
Områdene gruppene skal bo i er delt inn i tre baser. Alle i én base har samme programrotasjon og drar på haik samme dag. Basene har fått navn etter noen av de sterkeste og viktigste stjernene på himmelen: Arcturus, Sirius og Polaris.
Basecamp
Basecamp er forsamlingsteltet på torget. Her arrangeres ledermøter, peffkro, TG-treff og andre viktige møter gjennom leiren.
Beredskap
Leiren har et eget beredskapsplanverk, utarbeidet i samarbeid med Gjøvik kommune og nødetatene. Leirens operative kontrollenhet (LOKE) ivaretar drift og beredskap gjennom leiruken. Leirens sanitets- og vaktpersonell er beredt døgnet rundt. LOKE kan kontaktes på telefonnummer: 40107531.
Besøk
Leiren er åpen for besøkende hver dag mellom revelje (07.30) og rosignal (23.00). Deler av leiren er ute på overnattingstur (haik) mandag til fredag. Foresatte anbefales å avtale besøksdag med speidergruppa. Parkering for besøkende - se parkering.
Betaling
Speidernes landsleir er kontantløs. Fordi mange av de yngste speiderne ikke har bankkort eller Vipps, har vi valgt å bruke betalingsarmbånd. Dette kan fylles på forhånd og underveis på leiren med valgfritt beløp. Armbåndet fungerer også som deltagerbevis. Alle salgssteder tar betalingsarmbånd, bankkort og Vipps. På hovedservicetorget kan det betales med kontanter. Armbåndene blir sendt ut til gruppene i forkant. Ved feil på armbånd, sjekk veiledningen som fulgte med ved utsendelse. Om dette ikke hjelper kan du kontakte servicetorgene. Mer detaljer på landsleir.no/betaling.
Biler
Det er ikke lov å kjøre motoriserte kjøretøy inn i leiren uten egen tillatelse. Se parkering.
Brann
Vis forsiktighet ved bruk av åpen ild. Ha alltid to bøtter vann og brannslukningsapparat ved ildsteder, slik at branntilløp og brannskader blir tatt hånd om raskt. Brannvesenet varsles på telefon 110, deretter varsles LOKE på telefon: 40107531
Buss
De fleste deltagerne kommer med buss. Leiren tilbyr eget busstilbud fra Gjøvik skysstasjon og Oslo lufthavn til leirområdet ved innrykk og avreise som må forhåndsbestilles. All informasjon om ankomst og avreise for busser ligger på landsleir.no/transport. Se Bybuss for busstilbud mellom leirområdet og Gjøvik sentrum.
Butikk
Nærmeste dagligvarebutikk er ca 4 km fra leirområdet. Landsleiren tilbyr storkiosk hvor du kan handle solkrem, tannbørste og andre hygieneartikler. Storkioskene er ved matutleveringsteltene og på torget.
Bybuss
Bybussene i Gjøvik er gratis for speidere med speiderskjef fra søndag -fredag. Mandag til fredag går det busser hvert 10. minutt fra leirområdet til sentrum mellom kl 10.00-17.00, rute B41. Nærmeste for busstopp er Vind idrettsplass, alternativt Kopperud skole for den øvre delen av leiren. Se entur.no for rutetilbud. Parkering for besøkende - se Parkering.
Byggverk/byggeforskrifter
Maks byggehøyde er 4 m uten godkjent søknad. Søknad om høyere bygg måtte sendes før leir. Alt byggverk, uansett høyde, skal bygges sikkert. Det er forbud mot spiker, skruer, bolter og lignende. Bruk kun sisaltau og treplugger.
Bærekraft
Speidernes landsleir 2025 skal være en bærekraftig leir. FNs bærekraftsmål har vært viktige i planleggingen av leiren. Vi har valgt mål 10 - Mindre ulikhet, mål 12 - Ansvarlig forbruk og produksjon og mål 17 - Samarbeid for å nå målene, som de målene vi skal jobbe mest med.
Bål
Se Ildsted og Brann.
Campingvogn
Det er ikke avsatt plass til bobil, campingvogn, kombi-camp eller tilsvarende i leiren.
Deltakerfond
Speidernes landsleir 2025 skal være for alle speidere som vil delta, uavhengig av egen økonomi. Gruppene kan enkelt søke om støtte til deltakere som ikke har råd til å betale leiravgiften selv. Speiderne i Norge har satt av en pott til formålet. Les mer om vårt deltakerfond på landsleir.no/deltakerfondet.
Diett
Leiren har et eget team som skal sørge for en god meny om du har spesielle diettbehov eller allergier. Husk å registrere diettbehov i påmeldingen, det er forutsetningen for å sikre riktig diettmat på leir. I hvert utleveringstelt er det en egen diettavdeling som man kan ta kontakt med ved spørsmål. Diettavdelingen i teltene er åpen fra 10.00-16.00 hver dag under leiren. Utenom denne tiden leveres diettmat ut via ordinær matutdeling.
Doer
Se toalett.
Drikke
Husk å drikke nok! Alle speiderne må ha drikkeflaske på leiren. Ta med drikke til alle aktivitetene.
Drone
Det er generelt forbud mot å fly droner over leirområdet. Kommunikasjon har egne rutiner for godkjent flyvning.
Dusj
Det er ikke tilgjengelige dusjer på leirområdet. Alle grupper anbefales å planlegge egen dusjløsning på eget område.
I Gjøvik er dusjer tilgjengelig på Campus Arena, Merkantilveien 3, mandag 7. - fredag 11. juli kl 09.00-14.00. Leder/rover kjøper fellesbillett på servicetorget for de som skal dusje. Pris kr 30,- pr pers. Alle speidere med speiderskjerf reiser gratis på bussen. Sjekk entur.no for beste bussforbindelse.
Dyr
Kjæledyr er ikke ønsket på leirområdet. Unntaket er selvfølgelig fører- og servicehunder. Se Hund.
Evakuering
Et eventuelt behov for evakuering gjennomføres i samarbeid med nødetater og kommune. Basenes dedikerte samlingspunkter nyttes ved en evakuering. Følg pushmeldinger i leirappen og sms.
Explorers lounge
Trenger du å ta det med knusende ro et øyeblikk eller to? Da er explorers lounge på torget plassen for deg! Her kan alle ta en kaffe eller snacks, ev en brus i brusbaren, og henge med nye og gamle venner! Loungen for alle som er på eventyr.
Familieleir
Et rolig område i leiren hvor familien (barn/ektefeller/besteforeldre) til stab og speiderledere som ikke kan/vil bo i gruppe kan bo under leiren. Det er ikke et programtilbud i familieleiren. Om ønskelig kan man spise brødmåltider i familieleiren. Middag spises sammen med gruppa.
Alle som bor i familieleiren skal være registrerte deltakere. Familieleiren er ikke åpen for foreldre som vil bo i nærheten av sine speidere. For dette henvises det til nærliggende campingplasser og/eller hoteller. Se Hotelt.
Fettfelle
Det er anledning til å grave fettfelle for tannpuss, oppvaskvann og lignende. For å unngå for mye søl, bør hver gruppe etablere fettfelle på eget område. Det kan være lurt med en rist med rikelig med friskt gress på. Gresset må skiftes daglig. Gresset vil fange opp en del fett og grums.
Flagg og banner
Alle flagg heises kl 08.00 og fires kl 21.00. Flagg og banner skal ikke være med på åpning og avslutning.
Forhåndsoppgaver
Forhåndsoppgavemerket er for de som har gjort minimum de fem anbefalte oppgavene i forhåndsoppgavene for Speidernes landsleir 2025. Merkene utdeles samlet ved innsjekk for grupper som har meldt inn antall. Grupper som ikke melder inn ønsket antall kan ikke hente ut merker ved innsjekk, og får mulighet til å hente kun hvis det er et overskudd av merker. Mer info om dette på leir.
Forsikring
Alle betalende medlemmer i KFUK-KFUM-speiderne og Norges speiderforbund inngår i en kollektiv personskadeforsikring for hvert forbund. Sørg for at alle deltakere har betalt medlemskontingent før avreise. Det er kun betalende medlemmer hos de to forbundene som er dekket av forsikringene. Ikke-medlemmer og gjester dekkes ikke av forsikringen. Ledere har ansvarsforsikring. Personlig utstyr og gruppeutstyr må forsikres av deltakeren/gruppa selv. Vi anbefaler alle å ha en reiseforsikring i tillegg til ovenstående.
Forsyning
Forsyningsetaten har ansvar for at alle på leiren får mat. Se Matutlevering.
Fres
Se leirfres.
Frimerker
Frimerker med leirmotiv kan kjøpes på Servicetorgene.
Førerpatruljen
Førerpatruljen er et viktig redskap i speiderarbeidet – også på leir. Hold gjerne førerpatruljemøter før leggetid for å gi informasjon, høre hvordan det går osv. Det kan bidra til at speiderne får bearbeide, diskutere og lære av dagens hendelser og kan samtidig være en sosial og hyggelig samling som en påskjønnelse til peffer og asser som gjør en god jobb.
Førstehjelp
Enklere førstehjelp gis alltid av gruppen selv. Ta med nok førstehjelpsutstyr for alle i gruppa. Alle patruljer må ha med enkelt førstehjelpsutstyr til aktiviteter og på haik.
Speidernes beredskapsgruppe vil være synlig i leiren og bistår med førstehjelp. Førstehjelpere og etat Sanitet nås på telefon 40291650
Ved øyeblikkelig hjelp (fare for liv og helse), ring 113.
Gass
Leiren anbefaler å bruke gassapparat til matlaging. AGA Gassflaske Kompositt kan forhåndsbestilles på speidersport.no og utleveres hos Speider-sport på hovedtorget. Husk å velg Hentes på landsleiren i Gjøvik som fraktvalg i kassa. Flasken selges komplett med gass, men det er dessverre ingen pant på flasken. For de som ikke kan beholde flasken (f.eks. pga. fly) anbefaler vi å selge denne på landsleirens bruktmarked i slutten av leiruka.
Geocaching
Før Speidernes landsleir sendte vi ut en geocache-reisevenn (travelbug) fra alle kretsene. Målet er at travelbugene skal reise fra kretsene, via mennesker med geocaching som hobby, til en cache på Gjøvik.
Alle TravelBugs har “booket” rom i TB-hotellet som er hengt opp nedenfor Kløverstua speiderhytte. Hjelp bugsene å komme seg til leir med å lokalisere de og ta de med til landsleir og dump dem i TB-hotellet.
Her kan dere følge alle TravelBugs’ene
https://www.geocaching.com/track/search.aspx?k=Speidernes+Landsleir
Gildetreff
Tirsdag 8. juli kl 18.00-20.00 blir det Gildetreff i Hotelt. Mer informasjon og påmelding: https://www.sggn.no/gildetreff-pa-landsleren/
Gjenbruksmarked
Siste dag på leiren vil vi selge utstyr som har vært kjøpt inn til leiren. Sjekk mer informasjon om dette på leiren. Utstyret vil primært bli solgt og distribuert via en egen nettbutikk.
Globalløp
Globalløpet er et sponsorløp for å samle inn penger til speidergrupper i Tanzania og Zambia i regi av KFUK-KFUM-Global. Løpet avholdes basevis og selve løpet varer i 30 min. Deltagerne får familie, venner og bekjente til å sponse løpet. De som ikke løper kan være med og heie! Mer informasjon om løpet og hvordan skaffe sponsorer: landsleir.no/globallop.
Globus AI
Globus AI er en bemanningsapp som skal brukes til å fordele vakter for stab, lederbidrag og roverhjelp. Alle vil få en bruker i Globus AI, og det vil være mulig å melde seg til vakter som utlyses i løpet av leiren (og i forkant av leiren).
Graving
Graving på eget leirområde tillates mot at torven blir lagt tilbake på plass etterpå. Det er ikke tillatt å grave ned avfall eller lignende.
Grue
Se Ildsted, Graving og Brann.
Gudstjeneste
Se Speidergudstjeneste og Leirkirke
Haik
Haiken gjennomføres over flere dager. Sirius drar på haik mandag til tirsdag, Arcturus tirsdag til onsdag, Polaris onsdag til torsdag og Roverleiren torsdag til fredag. Husk termos med varmt vann til bruk for haikemat. Se ellers egen haikeinfo.
Helsekort
Alle deltakere (også rovere, ledere og stab) må fylle ut helsekort med helseopplysninger og kontaktinformasjon til pårørende. Skjemaet leveres fysisk til ansvarlig leder, som oppbevarer dette på forsvarlig vis til leiren er over. Alle helsekort skal makuleres etter leiren. Helsekortet medbringes ved skade.
Hittegods
Ta godt vare på tingene dine. Merk alle eiendeler, og skriv navn og telefonnummer på alt, gjerne også gruppenavn, før du pakker sekken! Merk også alle gruppas eiendeler godt. Hittegods leveres til servicetorgene. Alt hittegods samles på hovedservicetorget på torget.
Hotelt
Hotelt er leirens telthotell like ved torget! Perfekt mulighet å besøke speiderleiren for en eller flere dager! En-, to-, tre- eller firemannstelt med feltseng. Les mer om tilbudet og priser på landsleir.no/overnatting. Hovdetun Vandrerhjem kan bookes for de som har et ønske om å kunne sove inne i en seng. Se informasjon på landsleir.no/overnatting.
Hund
For å sikre en trygg og komfortabel opplevelse for alle deltakere, ønsker vi ikke å ha hund på Speidernes Landsleir 2025. Dette av hensyn til barn og voksne som er redde for hund, allergikere og de hygieniske forholdene på leiren med blant annet primitiv lagring av mat. Unntak for førerhunder og servicehunder. Førerhunder og servicehunder er nødvendige for noen deltakere, og vi ønsker å sørge for at alle kan delta uten bekymringer. De må holdes i bånd, og ledsager må kunne fremvise skriftlig dokumentasjon på vaksinasjon etter gjeldende retningslinjer. Alle førerhunder og servicehunder på leiren skal være registrert med søknad til sekretariat-ll25@speiding.no før leirens start. Besøkende hunder skal ikke medbringes på torget eller steder det oppbevares/serveres mat eller andre grupper sine troppsområder. Det er to kenneler i nærheten av leiren, Nordlia og Skaugom.
Hygiene
Behandle og oppbevar mat, drikke og kjøkkenutstyr på en hygienisk måte. Vask opp etter alle måltider med varmt vann og oppvaskmiddel. Bruk vaskekluten på kroppen og/eller dusj i løpet av uka. Personlig hygiene er viktig for helsa og triveligere for alle rundt deg. Gjennomgå leirhygiene i troppen. Gruppa er ansvarlig for å stille med utstyr som muliggjør god hygiene. Se også Håndvask og Oppvask.
Håndvask
Det er viktig å vaske hendene godt etter hvert toalettbesøk og før og etter matlaging og måltider, for å unngå at smitte og bakterier sprer seg. Håndvasker ved toalettene er KUN til vask av hender.
Ildsted
Det er anledning til å lage ildsted på eget troppsområde. Ha alltid to fulle vannbøtter og brannslokker ved bålet. Åpen ild i byggverk er ikke tillatt. Tenk sikkerhet! Se Graving og Tennkilder.
Innsjekk
Innsjekk gjøres ved det Servicetorget som ligger i gruppens underleir. Rovere som ligger i roverleir sjekker inn i Roverkroen. Ved innsjekk blir følgende sjekket:
Avvik i deltakerlisten
Innbetaling av leirkontingent
Politiattester
Dietter og allergier som ikke er innmeldt på forhånd
Ved innsjekk får man også utdelt en velkomstpakke med blant annet leirmerker og leirhefte.
Stab som kommer før leiren åpner for innrykk sjekker inn i stabsmessa. Se oppslag i stabsmessa for åpningstider.
Internasjonalt
Det er mange deltakere fra ulike land på Speidernes Landsleir. Vi oppfordrer alle speidergrupper bidra som vertskap og guider for internasjonale speidere under leiruka.
JA!
Det er ordet du bruker når noen trenger en håndsrekning.
Jamboreetreff
Det blir jamboreetreff i Basecamp på Torget onsdag 9.juli kl 16.00-17.30. Møt gamle og nye jamboreevenner! Vi mimrer tilbake til WSJ 2023 og ser fram mot WSJ 2027!
Kafè
Leiren vil tilby en rekke forskjellige kaféer. Ved utleveringsteltene for mat er det kaféer med enkel standard for en rask kaffe eller eventuelt ønsker å lade mobilen. På torget finnes et utvalg kaféer og restauranter med alt fra kaffe med melkeskum til middagsservering.
Kart
Alle deltakere får utdelt leirhefte i lommeformat ved innsjekk. Digitalt kart over leiren ligger på landsleir.no/kart og leirappen.
Kildesortering
Se Avfallshåndtering.
Kino
Det blir vist film på storscenen torsdag 10. Juli kl. 18-20:00. Filmen er tillatt for alle speidere i troppsalder.
Kiosk
På leirområdet blir det kioskvogner og storkiosker. Storkioskene ved matuleveringsteltene vil i tillegg til godteri, is og brus, selge hygieneartikler og solkrem. På torget blir det også flere utsalgssteder.
Kirke
Leiren har egen leirkirke, som ligger nær leirtorget. Se Leirkirke
Kjølekonteiner
Ved matutleveringsteltene blir det kjølekonteinere for matoppbevaring. Hver gruppe kan få tildelt en liten kasse for oppbevaring av varer som trenger å lagres kaldt i konteinerne. Alle grupper har selv ansvar for å holde orden i konteinerne. Ved utleveringsteltene vil det også finnes frysedisker hvor grupper kan få frosset ned fryseelementer for bruk i kjøleboks.
Klatrepark
Gjøvik klatrepark har et eget tilbud for speidere under leiruka! 3 timer klatring med instruksjon til 210 kr per person, inkludert buss fra leiren til klatreparken. Påmelding og betaling på www.gjovik-klatrepark.no. Bussene går fra leiren mellom kl. 09.30 og 13.30, med retur via Fastland friluftsbad kl. 13.00–17.00, 7.–11. juni. Mulighet for bad på Fastland, men da med egen retur til leirplassen.
Kontaktinformasjon
Landsleirens sentralbord kan nås på telefon 400 01 310. Vi svarer hver dag mellom kl. 09.00 og 22.00 - fra fredag 4. juli kl. 09.00 til lørdag 12. juli kl. 14.00.
Krydder
For matlaging til leir er det nødvendig med en del krydder. Vi oppfordrer gruppene til å ta med dette eller handle inn selv, både for ordinær matlaging og leirmenyen. Det nødvendige krydderet for oppsatt meny i leiruka er:
Timian
Kanel
Karri (gul)
Dill (tørket)
Salt
Pepper
Spisskummin
Kulturtorg
På Torget har vi et eget Kulturtorg som viser fram noe av det Gjøvik har å by på.
Ladestasjon for powerbanker
På Servicetorget kan en leder eller rover fra gruppen levere ladekassen. Ladekassen skal være merket tydelig med gruppenavn og navn/telefonnummer på kontaktperson. Det er kun power-banks som leveres til lading. Det er ikke mulig å levere telefoner, Ipad-er, PC-er eller kameraer til lading. Ladekassen kan inneholde maks 10 power-bank.
Ladekassen må leveres inn og hentes i servicetorgenes åpningstid, 10.00 -21.00. All lading skjer på eget ansvar og risiko. Speidernes landsleir tar ikke ansvar for ødelagte og/eller bortkomne gjenstander.
Roverleir: Lading i roverkro med ladeplanker.
Lederbarn
Det er egne aktiviteter til lederbarna under leiruka. Disse foregår i Basecamp forsamlingstelt og går mandag til torsdag.
Aktivitetene for lederbarn er delt i to grupper:
Lederbarn 0-6år
Lederbarn 6-10år
Aktivitetene er i utgangspunktet de samme, men nivået og gjennomføringen vil tilpasses de ulike aldersgruppene. Alle lederbarn 0-6 år må ha med en voksen eller rover de er trygg på, mens lederbarn 6-10 år kan komme alene.
Det er begrenset antall plasser per økt (100 stk), førstemann til mølla får plass. Se påmeldingskjemaet til hver aktivitet under. Alle påmeldingskjemaene vil åpne på morgenen lørdag 5. juli og stenge kl. 9 samme dag som aktiviteten er. For lederbarn i alderen 6-10 år vil samme økt gå to eller tre ganger samme dag, velg det tidspunktet som passer best.
I løpet av uken vil de samle perler ved hvert oppmøte på aktivitet som blir en fin skjerfknute til slutt. Flere av aktivitetene kvalifiserer også til leirmerke.
I lederteltet vil det være en liten lederbarnkrok med noen bla. noen bøker og tegnesaker. Her kan lederbarna underholdes litt mens lederne slapper av. Dette er tiltenkt lederbarn under deltageralder.
Tidsplan finner dere under program.
Lederbidraget
Alle ledere må bidra i dugnaden med minimum 2 økter i løpet av leiruken. Disse øktene blir tildelt etter ønske så langt det lar seg gjøre. Globus AI brukes til å fordele økter. Økter kan være alt fra vakt i leiren til programøkter via matutdeling og sanitet.
Ledereventyret
Ledere kan ta merker som et synlig bevis på engasjementet og innsatsen de legger ned. Alle lederne skal trå til med noen dugnadstimer (lederbidraget) utenfor gruppa i løpet av leiruka. Dette gir deg muligheten til å oppleve leiren fra en ny vinkel, og kanskje lærer du noe nytt du har bruk for! En ny utfordring!
Det blir temasamlinger, kurs, og mulighet til å bli kjent med flere speiderledere. På torget finner du lederteltet med kaffe, vafler, gode samtaler, rom for refleksjon, eget bibliotek.
Ledermøter
Det blir daglige ledermøter i hver base. Det forventes at hver gruppe stiller med én leder. Første møte er lørdag 2. juli kl 17:30. Det blir et daglig internasjonalt møte på Torget.
Lederprogram
Lederteltet og Primitiv camp finnes på torget. Her treffer du ledere, ledertrenere og veiledere fra kl 10.00 til 16.00 hver dag. Selvfølgelig er det kaffe og vaffelmulighet i lederteltet. Ta en pause og finn en plass i teltet. På kveldene er det samling kl 19.00 med tema rundt speiderledelse.
Primitiv camp har faste kurs som det er påmelding til. Det er god mulighet til å besøke Primitiv camp for litt bålkaffe og en prat. Program i lederteltet.
Lederservice
Lederservice er et tilbud til lederpatruljer der ledertrenere/veiledere kommer på besøk for en lederprat/refleksjon og en kopp kaffe. Lederpatruljen må booke tid for besøk.
Det er mulig for peffer å bestille lederservice for sine ledere. For at dette skal kunne skje, må førerpatruljen ha en plan for hva de skal ta ansvar for i gruppa mens lederne er borte.
Lege
Det er begrenset mulighet til legekonsultasjon på leirområdet. Kontakt først sykestua på Torget.
Leirapp
"Landsleir25" er leirens egen app. Den lastes ned via playstore og app store. Leder, Rover, og stab kan logge inn og se sitt eget program og mer informasjon. Leiren bruker appen til å kommunisere oppdateringer via pushvarsel i appen til ledere, rovere og stab. Det er derfor viktig å laste ned appen og tillate varsler. Innlogging er med medlemsnummer i min.speiding og fødselsdato.
Du får tak i ditt Min Speiding medlemsnummer ved å enten:
Kontakte påmeldingsansvarlig i gruppen din som har en påmeldingsliste med numrene.
Kontakte med en leder i gruppen som allerede har logget inn i appen, for der har de tilgang på en deltakerliste for gruppen med medlemsnummer.
Logge på Min Speiding (KM: med samme epostadresse som du bruker i Hypersys) og finne ditt medlemsnummer der.
Leiravis
Leirens helt egne avis kommer i to opplag under leiren, og blir delt ut sammen med matkassene.
Leirflagg
11. juli skal leirflagget auksjoneres bort, og pengene doneres til Global-løpet så flere barn og unge i verden får mulighet til å være speidere. Mer info om auksjon på leir. Alle som er tilstede på leir er velkommen til å legge inn bud.
Leirfres
Vi har 5 "freser" med ulike oppgaver til speidere, rover, ledere, stab og lederbarn. Alle som fullfører leirfresen gjennom leiruka får eget merke. Fres til speiderne er på lommekartet. Fres til rover, leder og stab er i appen og på landsleir.no/merker.
Leirkirke
Leirkirken er åpen fra 08.00-23.00. Her kan du ta en "time out", prate med noen, tenne et lys, be en bønn, slappe av og gjøre aktiviteter. Leirkirken er for alle, uavhengig av tro.
Faste programposter:
Morgenbønn søn- fred kl 08.00
Kveldsbønn: lørdag-torsdag kl 22.30
Nattverdgudstjenester: mandag, tirsdag, onsdag: kl 21.00
Leirkomiteen
Leirkomiteen er den frivillige gjengen som sammen har planlagt Speidernes Landsleir. Leirsjef er Fredrik Rossow, viseleirsjef Anita Yvonne Bach. Se hele leirkomiteen på landsleir.no/hils-p-leirkomiteen.
Leirkontor
Se Servicetorg.
Leirsang
Leirsangen i 2025 heter "På eventyr" og synges av Masive. Tekst finner du på landsleir.no/leirsangen, eller i leirheftet.
Listening ear
Lavterskel tilbud for de som har behov for få litt støtte i en vanskelig situasjon. Listening ears er tilgjengelig for alle på leir: speider, rover, ledere og stab. Tlf: 40292570.
Lokalavis
Ta gjerne kontakt med deres lokalavis for å lage sak om Speidernes landsleir. Leiren kan bistå med dette, ta kontakt med presse@landsleir.no.
LOKE
Leirens operative kontrollenhet (LOKE) er leirens drift- og beredskapsentral. LOKE er døgnbemannet, koordinerer drift og håndterer hendelser under leiruken.
Lommepenger
Speidernes landsleir har ingen grense på lommepenger, men mange grupper har beløpsbegrensninger for sine speidere. Se Betaling.
Markedsdag
Det blir markedsdag på fredag. Hver gruppe har ansvar for minst et tilbud på markedsdagen. Vi håper gruppene stiller med noen morsomme og lærerike aktiviteter for speiderne å delta på. Alle speidere får egne markedspenger (Ælj-skjit) til å bruke på markedet. Markedsaktiviteten arrangeres på gruppens eget leirområde. Hvis noen grupper trenger mer plass, kan de søke om dette. Mer informasjon om markedsdag og søknad finnes på landsleir.no/speiderprogram.
Matboks
Det er lange avstander på leir. I noen tilfeller kan det være lurt at speiderne tar med lunsjen for å spise ved aktivitetsområdet framfor å måtte gå tilbake til leirområdet. Matboksen er også super å bruke på haik.
Matkasse
Alle må ha med sin egne matkasser for å hente gruppas mat fra matteltet til eget leirområde.
Matrester
Vi har stort fokus på reduksjon av matsvinn. Her er noen enkle tips for å unngå kast av mat:
Ta ikke mer enn nødvendig! Utleveringsteltene for mat har lange åpningstider med selvbetjening for brødmat. Hent ofte og lite, framfor mye og sjelden.
Bruk kjølekontainere eller pass på at maten oppbevares i en temperatur den liker på en annen måte.
Varer som andre grupper ikke har hentet eller vi har for mye av, vil tilbys i egne hyller ved matutleveringsteltene.
Det er laget et eget bærekraftsmerke for leiren, hvor en aktivitet er å gjenbruke rester. Se forslag for bruk av rester i bonusoppskrifts-forslagene.
Matutlevering
Det er to matutleveringstelt fordelt i leiren. De er åpne fra 07.00 -22.30 hver dag under leiren. Telt for utlevering av diettmat har egen åpningstid. Det meste av mat til frokost, lunsj er selvbetjent, slik at man kan hente flere ganger. Tenk miljø og ta ikke med mer enn nødvendig! Se forøvrig rutine for matutlevering.
Det er verdt å merke seg at hver gruppe må ha med noe å hente maten i, trillevogn kan ikke tas med inn i utleveringsteltet. For å begrense matsvinn, ber vi om at alle grupper tar med krydder selv. Se krydder.
Ved behov, ta kontakt med betjeningen ved utleveringsteltene, de er her for å gi dere en så bra matopplevelse som mulig.
Maur
Maur er en egen kategori for stab i roveralder (16-25 år) som under arbeidsleir og leiruka utfører mange ulike oppdrag sammen i lag, og oppgavene vil variere fra dag til dag
Melde av?
Er det en speider som ikke kan være med likevel? Påmeldingen er bindende ved påmeldingsfristens utløp. Mange har reiseforsikring og denne vil kunne gi refusjon ved dokumenterte sykdomsforfall.
Meny
Med fokus på bærekraft er det tatt fram en fantastisk leirmeny med gode smaker som skal trigge speidere til å delta i matlaging hjemme etter leir.
Merkebytting
Det er et eget telt for merkebytting på torget! Det er ikke lov å bytte merker eller andre speidereffekter mot penger på speidernes landsleir.
Mobiltelefon
Vi legger opp til at speiderne i størst mulig grad ikke skal trenge telefon for å få en god opplevelse på leir. Speidergruppa bestemmer egne kjøreregler for mobilbruk.
Til haik og patruljeløpet må hver patrulje (peffen) ha med en telefon og powebank.
For rovere, ledere og stab vil leiren bruke mobilappen "Landsleir25" til å kommunisere program og meldinger. Husk å si ja til varslinger!
Morgenjogg
Det blir morgenjogg hver dag klokken 07.00, starter fra Gobb arena. Og er du heldig, leder leirsjefen an. Ca 30 min.
Morgensamling
Det finnes egne ord for dagen som kan gjennomføres i egen gruppe og ute på haik. Ord for dagen ligger på landsleir.no og i leirappen.
Nei
Se Ja.
Nevenyttighetsøkt
På nevenyttighetsøkta skal patruljen gjennomføre en aktivitet fra fortiden og bruke kreativiteten, fantasien og evnene sine. Patruljene møter på aktivitetsområdet nord for torget kl. 10.00, aktiviteten varer til kl. 14.00.
Patruljene må ha med:
Drikke og lunsj
Førstehjelpsutstyr
Verktøy: håndsag, hammer, målebånd, speiderkniv, huljern/tappjern, syl
Pynteting som perler, fjær, tusjer
1 stk skrukork fra juice- eller melkekartong
Tøystoff, minst 30 x 30 cm stort
Nordlys
Torgscenen Nordlys er landsleirens samlingspunkt for underholdning, inspirasjon og fellesskap. Her skjer konserter, innslag og opplevelser som skaper minner for livet.
Nødetater
Brann tlf 110, Politi tlf 112 og Helse tlf 113 skal alltid varsles ved alvorlige hendelser. Orienter alltid LOKE tlf 40107531 etter nødetater er varslet.
Oppvask
Vask opp i varmt vann og oppvaskmiddel etter hvert måltid. Vask først glass og kopper, deretter bestikk, tallerkener og til slutt boller og kjeler. Det skitneste til slutt. Skift gjerne vann underveis. Skyll oppvasken i varmt vann.
Pant
Det utbetales ingen flaskepant på Speidernes landsleir. Det er mulig å levere pant flere steder på leirområdet og panten vil bli tatt med til retur. Panten vil gå til landsleirens arbeid med å skape verdens beste speiderleir!
Parkering
Det er ikke tilgjengelig parkering ved leirområdet. Langtidsparkering av biler og tilhengere blir på parkeringsplasser i Gjøvik. Parkeringen er gratis, og med gode bussforbindelser til leirområdet. Kart over parkeringsplasser finner du på landsleir.no/parkering.
Patruljeløp
Patruljeløpet er en spennede postløype med oppgaver som krever samarbeid, kreativitet, kløkt og lagånd. Ulike oppgaver er spredt rundt i leirområdet. Oppmøte ved hovedscenen kl. 9.45. Patruljeløpet avsluttes ved at patruljen oppsøker scenen mellom kl 13.30 og 15.00 for godkjenning av kriteriet til bærekraftmerket. Alle patruljer må ta med en tynn vannfast tusj, kartet utlevert i matkassen dagen før (evt. kartmappe), en oppladet mobiltelefon som kan se på youtube og søke på internett og speiderskjerf til alle i patruljen, drikke og lunsj.
Peffkro
Unikt arrangement for alle patruljeførere, assistenter og speidere i ungdomsskolealder. Peffkro arrangeres tre kvelder, en gang for hver base. Det blir underholdning fra Torgscenen, hygge, brettspill, gratis drikke og snacks. Ta med egen kopp til drikke!
PeffLounge
Basecampteltet på torget blir et fristed for alle peffer, asser og speidere i ungdomsskolealder fra man-ons kl.15.00-17.30. I PeffLoungen kan speidere slappe av, spille brettspill eller nyte gratis drikke og snacks. Ta med egen kopp til drikke!
PeffTreff
Foredrag med Friluftsjenta, Karen Kyllesø, som har gått alene til sydpolen som verdens yngste. Søndag 6. juli kl. 20-21 ved Torgscenen.
Politi
Ved nød, kontakt politiet på 112, deretter varsles LOKE på telefon: 40107531.
Politiattest
Alle som skal være ledere, rovere og stab på leir MÅ ha vist en politiattest uten merknader for å kunne delta på leir.
Post
Leiren har ikke egen postadresse. Postkort og leirfrimerker selges på servicetorgene.
Presse
Pressehenvendelser til leiren rettes til presse@landsleir.no eller på tlf 40299356.
Primitiv camp
Primitiv camp ligger like ved leirtorget, og er et levende utstillingsvindu for primitivt friluftsliv og et sted for rekreasjon og læring der alle på leiren er velkommen til å titte innom eller slå seg ned ved bålet. I Primitiv Camp arrangeres flere kortkurs for ledere og rovere i matlaging og båltenning m.m. med primitive hjelpemidler. Påmelding til kortkursene foregår under leiren.
Privat område
Det er flere private hus og gårder i leirområdet og i umiddelbar nærhet. Privatlivet til beboere skal respekteres. Det er ikke lov å gå i hager, opp til hus, gjennom hekker eller lignende. Se også Sperringer for mer info.
Program
Programmet på leiren foregår på ulike dager avhengig av hvilken base man bor i og består av en nevenyttighetsøkt, patruljeløp, haik og markedsdag. Se eget ukeprogram og program. Roverne har eget program (se roverprogram). Markedsdagen er på fredag for alle. Det er også massevis av aktiviteter på torget man kan delta på når man har tid og lyst.
Radiospeiding
På torget finner dere et eget telt med ulike radiospeidingsaktiviteter. Lær om hvordan det er å være radiospeider, prøv amatørradio, morse, bygg lego med instruksjon over radio, bygg din egen HF- radioamatørantenne m.m.
Raier
Speidergruppene har forhåndsbestilt antall raier ved påmelding. Raier er utplassert flere steder på leirområdet.
Regler
På leiren gjelder selvfølgelig Norges lover, samt Norges speiderforbunds og KFUK-KFUM-speidernes lover og retningslinjer, samt regler nevnt i denne ABC-en. Det meste kan oppsummeres i leirens ordensregler:
Vær en god venn og snakk pent om andre
Pass på naturen, ta med deg søpla di
Gå der det er lov, la dyr være i fred
Respekter rosignalet, husk at andre trenger å sove. Husk at telt ikke er lydtette.
Si ifra hvor du går og om det skjer noe.
Gå på eventyr, få nye venner
Hvis vi hjelper hverandre, får alle det bedre.
Det er fint at alle er forskjellige.
All bruk av rusmidler er ikke tillatt.
Er det ikke ditt, la det være. Det er ikke lov å stjele.
Regnbuekafé
Hos Regnbuekafeen på Torget kan du komme innom når du trenger en pause, vil slå av en prat, være kreativ, nysgjerrig eller bare henge litt mellom slagene. Vi vil være et trygt og inkluderende rom gjennom hele leiren med drop-in aktiviteter.
Revelje
Hver morgen kl 07.30 våkner leiren til en ny dag. Gruppa er ansvarlig for å stå opp i tide til aktivitetene!
Rosignal
Det skal være ro i leiren kl 23.00. Alle skal være på eget troppsområde fra kl 22.30. Da er det tid for kveldsstell og førerpatruljemøter. Ta hensyn til andre!
Roverhjelp
I løpet av uken vil alle rovere som sover i roverleiren få tildelt en viss mengde stabsoppgaver som skal gjennomføres på oppsatt tid. Dette er grunnen til at rovere spiser i stabsmessen.
Roverleir
Roverleiren er laget for, og av rovere, med eget program, leirområde, haik og kro. Se oversikt over rovertilbudet på landsleir.no/rover Roverprogrammet finnes i appen.
Rusmidler
All bruk av rusmidler er forbudt for alle leirens deltakere – også ledere og rovere. Overtredelse kan medføre hjemsendelse og eventuelt politianmeldelse.
Rydding
Hold orden på leirområdet. Plukk opp søppel etter deg (og andre om nødvendig!). Sørg for å få med deg alle tingene dine fra økter og andre aktiviteter. Finner eller mangler du noe, kontakt Servicetorg. Se Hittegods.
Røyking
Røyking er som hovedregel ikke tillatt på leirområdet. Røykere henvises til egne røykeområder i utkanten av leirområdet.
Sanitet
Etat Sanitet består av førstehjelpere ute i leirområdet og helsepersonell ved sykestua ved torget. På Kopperud skole har etat Sanitet lokaler for hvile/overnatting (Oasen) og ved karantene/kortvarig sykdom (Karantene).
Sentralbord
Se Kontaktinformasjon.
Servicetorg
Servicetorgene er leirens kontaktpunkter for stor og små spørsmål. Åpningstider for hovedservicetorget på torget er kl 09.00-22.00, servicetorgene i Arcturus og Sirius kl 10.00-21.00. Hittegods leveres til servicetorgene, alt hittegods blir samlet på hovedservicetorget.
Avvikende åpningstider:
Servicetorg i Sirius og Arcturus er stengt under haik. Man henvender seg da til servicetorg Polaris. Det vil si:
Servicetorg Sirius mandag kl 1000-1500, tirsdag kl 15.00-21.00.
Servicetorg Actururs tirsdag kl 1000-1500, onsdag kl 15.00-21.00
Servicetorg Polaris holder åpent alle dager kl 09.00-22.00
Sofa
Vennligst ikke ta med sofaer eller andre store møbler til leirområdet. Ved avreise er det ikke tillatt å sette igjen sofaer på leirområdet. Leirens system for avfallshåndtering er ikke dimensjonert for møbler.
Sosiale medier
Leiren heter Speidernes landsleir på Facebook, Instagram og TikTok. På YouTube heter vi Speiderne. Tagg oss og bruk hashtaggen #speiderneslandsleir når du poster fra leir!
Speider-Sport
Speidernes egen butikk har stort utsalg på leirtorget, med både speidereffekter og sportsutstyr. Gass og sisal til speidergrupper kan forhåndsbestilles og utleveres på leir.
Speidergudstjeneste
Søndag kl 13.00 er det gudstjeneste fra hovedscenen. Det er John Bjerkeli som er prest, sammen med gode medarbeidere. Vi kan love en gudstjeneste med glede, fellesskap, nattverd og «eksperimentell preken» av beste speidermerke!
Speidermuseet
Speidermuseet har egen stand på torget. Lær om speiderarbeid og speiderleirer i Norge fra ulike tidsepoker. Egne utstillinger om tidligere landsleirer og internasjonale leirer i Norge. I år er det 50 år siden Verdensjamboreen ble arrangert på Lillehammer. Speidermuseets Woodcraft Verksted tilbyr ulike aktiviteter gjennom leiruka. Salg av merker, t-skjorter og caps.
Speiderskjorte
Speiderskjorte brukes på åpningsleirbålet, speidergudstjeneste og avslutningsleirbålet. Vi bruker speiderskjerfet hele leiruka.
Sperringer
Sperringer er satt opp av en grunn, de skal ikke brytes. Det være seg byggegjerde, sperrebånd eller andre hindringer som er satt opp. Skilt om adgang forbud skal også overholdes.
Stab
Staben er alle frivillige som jobber med å lage leir, skape programaktiviteter, haik, organisere mat, informasjon og utstyr. Ta kontakt med staben hvis du har spørsmål eller vil bidra med noe.
Stabs kick-off
Torsdag 3. juli kl 20.00 blir det kick-off i stabsmessa for alle stabsmedlemmer som har ankommet leiren.
Stabsfest
Etter alle speiderne har forlatt leirområdet, inviteres alle frivillige til stabsfest lørdag 12. juli kl 20.00 i stabsmessa.
Stabsmesse
Stab, rovere og maur i roverleir og gjester med avtale fra Hotelt kan spise i stabsmessa. Åpningstidene er 07.00 - 22.30 hver dag. Den vil mellom måltidene ha stengt i kortere perioder for rengjøring og klargjøring av nytt måltid.
Stolpejakten
Stolpejakten går ut på å finne stolper sentralt plassert i ulike kommuner. Stolpebesøk kan registreres på papir, nettsiden eller via appen deres. De tar sikte på å legge til rette for å aktivisere både unge og gamle, uansett funksjonsevne. Les mer på www.stolpejakten.no
I år har Stolpejakten laget et eget kart for Speidernes Landsleir og satt ut stolper rundt omkring på leirområdet.
Kartet finner du under fylke: Innlandet, kommune: Gjøvik, kart: Vind/Speiderleir.
Konkurranse på Speidernes Landsleir:
Har dere litt fritid, eller ser en stolpe på vei til aktiviteter, bli med på konkurransen da vel! H
Sykestue
Leiren (Etat Sanitet) har en sykestue som ligger ved torget. Sykestuen har sykepleiere på vakt for utvidet førstehjelp (24/7). Alle speidere som trenger behandling må følges av en leder. Husk å medbringe helsekortet ved oppmøte i sykestua. Ring gjerne sykestua før oppmøte.
Søppel
Se Avfallshåndtering.
Søvn
Det er viktig for både helse og trivsel å få nok søvn. Det skal være ro i leir om natta, det vil si mellom kl 23.00 og kl 07.00.
Tennkilder
Det er ikke lov å plassere tennkilder (grue,gassbrenner ol.) nærmere enn 2 meter fra nabogrensen.
TG-treff
Speidere med fullført Trekløver-Gilwell inviteres til samling i Basecamp på torget søndag 6. juli kl 19.30-21.20. Det er ikke påmelding til TG-treffet.
Toalett
Toalettene på leirområdet er vakuumtoaletter. Kun toalettpapir skal kastes i toalettene. Det er egne søppelbøtter på doene til å kaste hygieneartikler ol.
Torg
Leirens største møtepunkt. Her kan du finne noe for enhver smak! Enten du vil møte nye venner, nyte et bedre måltid eller delta på en av torgets aktiviteter.
Tro og livssyn
I tillegg til Leirkirka er det et Tro- og livssynstelt på Torget. Begge steder er “pauserom” for refleksjon og omtanke, med mulighet til å stille de store spørsmålene om livet, tro og eksistens. På tro- og livssynstorget kan du hver dag møte ulike representanter for ulike tro- og livssynssamfunn.
Troppsområder
På landsleirens nettsider ligger en oversikt over hvilke grupper som bor i hvilke baser.
Tyveri
Alt tyveri varsles til leiren og vil bli politianmeldt. Dette gjelder også tyveri av leirens eiendom (inkl. leirflagg). Se Regler.
Underleir
Se Base.
Utsjekk/avreise
Før avreise skal leirområdet ryddes og sjekkes. Ta kontakt med en vakt som kontrollerer leirområdet og sjekker dere ut før dere reiser. Rajer og ved skal være lagt tilbake på anvist plass, området ryddet for søppel, plugger og annet utstyr og hull skal være tettet og torven tilbake på plass.
Utstyr
Pakkeliste for speidere og speidergruppa finnes på landsleir.no/pakkeliste.
Vakt
Vi har hyggelige og hjelpsomme vakter som er der for å passe på at alle har det trygt og bra. Du kjenner dem igjen på vestene deres, og de er alltid klare for å svare på spørsmål, vise vei eller gi en hjelpende hånd. Vaktene bidrar til god stemning og sørger for at leiren blir et trygt og trivelig sted for både små og store speidere.
Vann
Det blir egne vannposter på leirområdet der man kan fylle vannkanner og bøtter til troppsområdet/ gruppeområde. Tannpuss og håndvask skal skje på troppsområdet. Se Fettfelle og Håndvask.
Ved
Det er ved (bakhon) til bål og matlaging på leirområdet. Anbefales bruk av gass til matlaging.
Vennskapsleirbål
Gruppene oppfordres til å ha leirbål sammen med en eller flere andre gruppe for å få nye speidervenner.
Wifi
Det blir trådløst gjestenettverk ved torget, matutdelingstelt, servicetorg og roverkro. Ved mange samtidige brukere kan hastighet og stabilitet være begrenset.
Åpning
Åpningsleirbålet holdes på hovedscenen 5. juli kl. 20.00. Møt opp i god tid. Ta med leirbålskappe, sitteunderlag, sangstemme, og god stemning! Alle skal sitte innenfor oppmerkede områder foran scenen. Flagg og gruppebanner skal ikke være med på åpningen.